ПРОЈЕКАТ ,,Лампијоза” ППГ 1

Васпитачи : Златица Антонијевић, Ивана Николић
Прича наше другарице Софије о начину прославе кинеске Нове године посебо нам је привукла пажњу. То нас је навело да започнемо овај пројекат.
Децу је посебно фасцинирао кинески црвени змај. Сазнали смо како он изгледа и израђивали га на различите начине.У пројектним активностима придружила нам се Софијина мама, професор кинеског језика и од ње смо сазнали многе занимљивости о Кини. Научили смо како се поздрављамо на кинеском, да бројимо до десет, писали кинеске симболе. Посетили смо кинеску продавницу и набавили потребне предмете којима смо опремили нашу радну собу како би одисала кинеским духом (лампионе, штапиће, лепезу…). Истраживали смо о кинеском зиду, организовали виртуелну туру и у соби зидали кинески зид. Сазнали смо како изгледају њихове куће, цртали кинеску четврт. Облачили традиционалну кинеску одећу – кимоно и дизајнирали моделе за кинеске хаљине. Сазнали смо да многе друштвене игре потичу из Кине – домине, микадо, танграм, научили њихова правила и ове игре постале су нам једне од омиљених у групи. Део собе преуредили смо у кинески ресторан ,,Лампијоза”. Сазнали смо да и чај потиче из Кине и организовали чајанку. Оброке од пиринча у вртићу јели смо као прави Кинези – штапићима. Касније, те штапиће користили смо за игре у импровизованом киинеском ресторану. Такође, штапиће користимо и за вежбе графо-моторике. Остварили смо сарадњу са карате клубом ,,Озрен-Сокотоп” како би сазнали да ли су карате кинеска или јапанска вештина.
Наш кувар Ђоле придружио нам се у припремању традиционалних кинеских ,,баози”куглица, а за родитеље организовали смо чајанку и радионицу на којој су израђивали змаја од папира за слављење пројекта.
Овај пројекат био је за нас занимљиво путовање до једне далеке земље – Кине, боље смо упознали традицију и културу те земље и учинили да нам буде ближа и познатија.